Humor rovat

Miért szép?

Műegyetem, Vicinális Dugóhúzó

Inkvizíció

Zoltánfi Zoltán: Inkvizíció

A képet nézve a sötét középkor fanatizmustól telített vérgőzös lehelete csap meg bennünket. Szinte érzik a képről az égő emberi hús füsttel keveredő gőze. Az eretnek halálán van. Felakadt szemein ott az atommáglya (a D. ép. mögött) tüzének pokoli visszfénye.

A művész is öt hosszú éven keresztül félévente hatszor-nyolcszor nézett szembe a halállal. Bár sokszor megméretett és könnyűnek találtatott, az egyetemi inkvizíció súlyos csapásai sem törték meg.

Nagyságát bizonyítja, hogy noha Husz János és Szent Johanna áldozatul estek a tudós tudatlanságnak, ő mindig győztesen tudta megvívni harcát; sokszor már teljesen reménytelen helyzetből (pl. novemberi matek szigorlat) menekült meg!

Gondolatok

Molnár Miklós: Gondolatok

A mester látnoki erővel elevenítette meg azt a sugallatot, amelyből az egyetem egyesítésének nagy eszmei áramlata kiindult. A kép alján a kezdeti lépések láthatók. Míg a fő motívum lendületes ecsetvonásai a főhatóságok Arsch Poetikáját tükrözik.

Az elmosódó ködfoltok azt mutatják, hogy az egyesítéssel kapcsolatos gondolatok állandó fejlődésben vannak. A művész előre mutatását mi sem bizonyítja ékesebben, mint az, hogy a hármas motívum a két egyesült egyetemen kívül már a közel jövőben csatlakozó Schöpf-Merei Ágoston Terhesgondozó és Kivitelező Intézetet is jelképezi.

Vicinális Dugóhúzó 1968, 32. p.