Humor rovat

Peri Feri

avagy a teljes görög ábécé áldozata
görög ábécé, Műegyetem, Vicinális Dugóhúzó

Sejtésem szerint, a szöveg és a rajzok Nemes Tihamértól, a Vicinális Dugóhúzó szerkesztőjétől származnak. – A szerk.

Egy μ-egyetemi hallgató naplója

Egy műegyetemi hallgató naplója

júl. 1. Ülök a Gellérthegyen és β-nulom az összes tantárgyakat. Én vagyok az, aki mindent β0 [költői szabadságfok]. Remélem, a második ré-σ eljutok. Azt hiszem, ké-ϑ-latt kész leszek az egésszel.

júl. 1. Ülök a Gellérthegyen és bétanulom az összes tantárgyakat. Én vagyok az, aki mindent bétanul [költői szabadságfok]. Remélem, a második részig ma eljutok. Azt hiszem, két hét alatt kész leszek az egésszel.

júl. 2. Ma volt fenn először a-ζ.(1) Bájos, mint egy νν-ke.

júl. 2. Ma volt fenn először a Zita. Bájos, mint egy nünüke.

júl. 5. πρ-s arcát, ké-ξ-nű szemét mindennap viszontlátom. Szerelmem mennél inkább növe-ξ-k, tudásom annál kevésbé gyara-ψ-k. Már látom, nem helyettesíthető a ga-λ-ruval, sem futómacskával.

júl. 5. Piros arcát, kék színű szemét mindennap viszontlátom. Szerelmem mennél inkább növekszik, tudásom annál kevésbé gyarapszik. Már látom, nem helyettesíthető a galamb daruval, sem futómacskával.

júl. 10. Itt az ideje, hogy otthagyjam régi ideálomat, G-υ-kát (gipszminták után szabadon) hiszen sohasem felelt, ha azt kérdeztem tőle, mi az, amivel megl-ε-ka?

júl. 10. Itt az ideje, hogy otthagyjam régi ideálomat, Gipsz Ilonkát (gipszminták után szabadon) hiszen sohasem felelt, ha azt kérdeztem tőle, mi az, amivel meglepsz Ilonka?

aug. 1. Ma már oly hallatlan eredményeknél tartok, hogy a-ζ is φξρ-z engem. Drukkolok, akárcsa-ξ-gorlat előtt.

aug. 1. Ma már oly hallatlan eredményeknél tartok, hogy a Zita is fiksziroz engem. Drukkolok, akárcsak szigorlat előtt.

szept. 1. Ma egy új pasi tol-τ-tálatos pofáját a kész tényállásba. Megye-χ-deg van itten. Hψ, hψ, úgy látszik, meghűltem.

szept. 1. Ma egy új pasi tolta utálatos pofáját a kész tényállásba. Megyek hideg van itten. Hpszi, hpszi, úgy látszik, meghűltem.

szept. 27. Sokan elvágódtak tegna-ψ-gin. Én is. Ő nem vett észre. Ez a ρ-nda Ödön a láthatáron ődöngött. De maj-δ-ka-ρ-dik innen, vagy kigyúrom a bel-ηπ-szoknak!

szept. 27. Sokan elvágódtak tegnap szigin. Én is. Ő nem vett észre. Ez a ronda Ödön a láthatáron ődöngött. De majd eltakarodik innen, vagy kigyúrom a belét a piszoknak!

szept. 28. M-ι φξρζ mást, és nem engem?

szept. 28. Mióta fiksziroz mást, és nem engem?

szept. 29. Ma nem volt fenn a hegyen. Elutazott Ödönnel ρ-ringenbe.

szept. 29. Ma nem volt fenn a hegyen. Elutazott Ödönnel Róringenbe.

szept. 30. Ó én id-ι! Ilyen cs-α! Ezt nem élem túl! Végzek ma-γ-l! Mire hatot üt a templ-ο-ométer (konstruktőri szabadság a könyvtári toronyóra helyettesítésére), halott leszek, mint egy κ-n! (Fluoroglucinnal főbe lövi magát és lefolyik a sziklák közt).

szept. 30. Ó én idióta! Ilyen csalfa! Ezt nem élem túl! Végzek magammal! Mire hatot üt a templomikronométer (konstruktőri szabadság a könyvtári toronyóra helyettesítésére), halott leszek, mint egy kappan! (Fluoroglucinnal főbe lövi magát és lefolyik a sziklák közt).

(Szerző kárörömmel röhög a Cunard gőzösről: N-ω-dtam ezeknek!)

N-ér.

(Szerző kárörömmel röhög a Cunard gőzösről: No megadtam ezeknek!)

N-ér.

  1. A görög ζ betűt zéta, dzéta néven, illetve ’z’ hangként ismerem, de ezek valahogy nem mindenütt klappolnak a szöveggel. Hacsak nem vesszük figyelembe azt, hogy a betű modern kiejtése ’zita’ – A szerk.

Vicinális Dugóhúzó 1927, 45. p. (Nemes Tihamér rajzaival)