Humor rovat

A humoros Musil

fizika, csillagászat, meteorológia

Komolyan mondom, Musilról nem tudtam elképzelni, hogy van humora, mármint olyan, amin esetleg nevetni is lehet. Ironizálva filozofálni nagyon tud, akár több ezer oldalon is, de humorizálni? Szerencsére ő maga gondoskodott humorának bizonyítékáról A tulajdonságok nélküli ember első oldalának első bekezdésében:

„Alacsony nyomású légtömegek úsztak az Atlanti-óceán felett; keletnek tartottak, az Oroszországot borító magas nyomású légtömegek felé, és eddig semmi hajlandóságot nem mutattak, hogy északi irányban kitérjenek. Működtek az izotermák és az izotérák. A levegő hőmérséklete szabályszerűen aránylott az évi középhőmérséklethez, a leghidegebb és a legmelegebb hónap hőmérsékletéhez, valamint a havi aperiodikus hőmérséklet-ingadozáshoz. A Nap és a Hold kelte-nyugta, a Hold, a Vénusz és a Szaturnusz-gyűrű fényváltozása és még sok más fontos jelenség mind megfelelt a csillagászati évkönyvek előrejelzéseinek. A levegőben csúcspontra ért a vízgőz feszítőereje, a páratartalom csökkent. Egyszóval, ami e tényállást régimódian bár, de igen alkalmasan kifejezi: 1913-at írtak, és szép augusztusi nap volt.”

Egyébként talán rá sem találtam volna.

Forrás

Robert von Musil: A tulajdonságok nélküli ember I–III. (Der Mann ohne Eigenschaften). Fordította Tandori Dezső. Budapest: Európa, 1977. I. 9. p.