Hídverés rovat

Véletlen

Tudományos ismeretterjesztő táncjáték
Játék agyból és gyomorból
matematika, valószínűségszámítás

„[…] Szabó Réka művészetének két legfontosabb sarokköve, az okosság és a humor különös, különc egyveleggé áll össze Véletlen című előadásában. A táncos-koreográfus alkotásai (de színpadi játéka, akkor is, ha más alkotó darabjában látjuk) nem csak a szemet, de a szívet és az elmét is jóllakatják… […] A Véletlen egy ragyogó egyetemi előadás és egy ragyogó táncjáték intarziája…”

Mi a véletlen? Tán nem is létezik? Tán ha elég okosak és gyorsak volnánk, ahogy lendül a kéz, ahogy perdül a kocka, ki tudnánk számítani mielőtt leér, hogy melyik oldalát mutatja majd fölfelé? A véletlen csak tudatlanságunk mércéje? Vagy a véletlen létünk alapja, világunk szabadsága, a szél, mely az emberiség hajójának vitorláit dagasztja? Egy bölcs – vagy épp hogy részeges – kormányos?

Nézünk a véletlenre agyból és gyomorból. Tán majd egymást látjuk.

„A produkció tulajdonképpen kísérlet a matematikai véletlen táncszínházi ábrázolására. A táncos–koreográfus Szabó Réka elvégezte az ELTE matematika–számítástechnika szakát, és tanít a Műegyetemen; így – ahogy mondja – két zárt világot tudhat magáénak. Már régóta foglalkoztatta a matematika és a tánc közös színpadi megjelenítésének lehetősége. Szabó ráébredt, hogy az ember könnyen beszűkülhet. Maga két zárt világot ismer, amelynek megvan saját, egyedi kommunikációja: a matematika és a tánc. A MU Színházban látható előadáson megpróbálja ezt a két világot »közös nevezőre« hozni. Ez pedig a véletlen lesz. A rendező szerint a művészetekben régóta, de már a tudományokban is egyre nagyobb szerephez jut ez a jelenség.”

rendező Szabó Réka
előadó Vancsó Ödön
(szeptember 26–27–28)
Mérő László
(november 7–8–9)
koreográfia,
tánc
Csákvári Gyula,
Jarovinszkij Vera,
Kopeczny Kata,
Ladjánszki Márta,
Szabó Réka,
Szász Dániel
zene Márkos Albert
kosztüm Pillangó
fény Németh Richárd,
Payer Ferenc
haj Szarka Betti,
Bagyánszki Ákos

Támogatók

L1 Független Táncművészek Társulása · Nemzeti Kulturális Alap · Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottsága · Soros Alapítvány

MU Színház · XI. ker. Kőrösy J. u. 17.
Előadások: november 7–8–9., este 8 óra · Információ, jegyfoglalás: 466–4627

Képek az előadásról

Sajtóanyag.