Hídverés rovat

Van Gogh a galaxis határán

Varga Zsolt
fizika, csillagászat, galaxisok, Hubble űrteleszkóp

Nemrégiben csillagászok nyilvánosságra hoztak egy képet, melyet sok műértő ismerősnek találhat. A képet a Hubble űrteleszkóp készítette, és feltűnően emlékeztet Vincent van Gogh egyik leghíresebb képére, a Csillagos éj címűre, melyben vaskos spirálok tekeregnek a viharos éjszakában.

A Hubble űrtávcső felvétele
Van Gogh · Csillagos éj

A Hubble által készített képen porból és gázokból álló, több trillió kilométeres spirálok láthatók. A február 8-án készített kép a V838 Mon csillagot mutatja, ami a galaxis határán, a földtől kb. 20 000 fényévnyi távolságra található.

A port és gázokat több tízezer évvel ezelőtt lövellte ki egy erőteljes robbanás során a csillag. A jelenséget 2002. januárjában észlelték először, amikor is az általában halvány V838 Mon fényereje hirtelen a napnál 600 000-szer nagyobb lett, és ezzel rövid időre a tejút legfényesebb csillagává vált.

A robbanás során kilövellt fényt most a csillagot körülvevő porgyűrűről verődik vissza, láthatóvá téve a csillagot a Föld számára is. A Hubble több fényképet is készített a jelenségről, de ez az első, ami a porfelhő örvényeit mutatja be. Az örvénylést valószínűleg a porfelhő turbulenciája okozza, ahogy az lassan tovaterjed a csillag körül.

A jelenség valószínűleg egészen 2010-ig lesz majd látható, majd lassan elhalványul.